Zupa rybna: potrawa, którą warto znać

Zupa rybna

Zupa rybna szczególnie chętnie przygotowywana jest nad morzem, a także w miejscach położonych w pobliżu jezior. Przyrządza się ją nie tylko w Polsce. Doskonałą zupę rybną zjemy w Chorwacji, Norwegii, a także innych krajach położonych nad morzem. Co powinno znaleźć się w zupie rybnej?

Skąd się wzięła zupa rybna?

Początków zupy rybnej upatruje się w rodzinach rybackich, które dbały o to, aby z ryb wykorzystać wszystko. Zupę gotowano wówczas na resztkach, dodając do nich to, co akurat było w domu. Początkowo zupa rybna była daniem prostym, które jedzone było przez biednych chłopów. Z czasem stała się daniem dużo bardziej wykwintnym. Dzisiaj coraz częściej można zjeść zupę rybną z owocami morza, a nawet rybią ikrą.

Dlaczego warto jeść zupę rybną?

Zupa rybna nie bez powodu uważana jest nie tylko za smaczną, ale również bardzo zdrową potrawę. Dostarcza szeregu witamin:

  • A;
  • D;
  • z grupy B.

Jest także źródłem wielu cennych pierwiastków, wśród których na pierwszy plan wysuwają się jod oraz wapń. Zawiera również bardzo cenne dla naszego organizmu kwasy omega 3, które zalicza się do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim nasz układ nerwowy może pracować prawidłowo. Uczestniczą one również w procesie tworzenia błon komórkowych. Dbają o to, aby nasz układ immunologiczny działał prawidłowo. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym zmniejsza się poziom złego cholesterolu. Wpływają one korzystnie na pamięć, a także koncentrację uwagi.

Dlaczego ryby pod postacią zupy rybnej?

W Polsce zupa rybna jest mało popularna. Tymczasem specjaliści zgodnie podkreślają, że ryby pod postacią zupy rybnej są zdecydowanie zdrowsze niż ryby smażone oraz wędzone. W tych drugich znajdują się duże ilości soli, która – jeśli tylko będziemy jeść ją w nadmiarze – może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Z kolei ryby smażone są bardzo kaloryczne. W czasie smażenia ryba poddawana jest również działaniu wysokiej temperatury (wyższej niż podczas gotowania), co z kolei przyczynia się do utraty wielu cennych składników odżywczych.

Co w zupie rybnej oprócz ryb?

Trudno wyobrazić sobie zupę rybną bez warzyw. Najczęściej sięga się po marchew, pietruszkę i selera. Są to warzywa bardzo aromatyczne, na których wywar stanowi doskonałą bazę do zupy rybnej. Do gotowej już zupy wielu kucharzy dodaje dużą ilość świeżego kopru, który świetnie podkreśla smak ryby.

Zupa rybna to proste, smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe danie. Warto od czasu do czasu samodzielnie przygotować w domu zupę rybną. To doskonała alternatywa dla smażonych i wędzonych ryb. Dostarczy szeregu witamin i minerałów, a także wyjątkowych doznań smakowych.

Food obraz autorstwa timolina - www.freepik.com